In twee uur de contouren van je eigen contentstrategie

Bij de ontwikkeling van een succesvolle contentstrategie ga je niet over één nacht ijs. Maar toch. Als je er twee uurtjes voor gaat zitten, ben je in ieder geval al goed op weg. MT MediaGroep organiseert regelmatig kennis sessies waarin B2B contentmarketeers aan de slag gaan met hun eigen contentstrategie. Lees hieronder het verslag van de sessie van maart 2018.

Het is dinsdagochtend, even na acht uur. Op het kantoor van MT MediaGroep in Amsterdam-Oost is het al ongebruikelijk druk voor dit tijdstip van de dag. Naast broodjes, koffie en jus d’orange staat er deze ochtend een kennis sessie op het menu, over de ontwikkeling van een succesvolle contentstrategie. Dé manier om je content af te stemmen op je doelgroep. Met als voornaamste streven? Het behalen van je marketingdoelstellingen. De meeste deelnemers kennen de potentie die content biedt, maar missen nog duidelijke handvatten om daar planmatig mee aan de slag te gaan.

Klik om een foto uit te vergroten en alle foto’s te bekijken.

Lego Movie

“Steeds meer merken worden uitgever”, vertelt Bas Endhoven. Bij MT MediaGroep is hij verantwoordelijk voor de contentmarketing-unit. Als voorbeeld van organisaties die op deze manier hun marketingdoelstellingen realiseren, noemt hij onder meer De Goudse, Rabobank, Unique en HP. Ook Facebook erkent de kracht van een goede contentstrategie. Met een speciaal voor het platform ontwikkelde serie Strangers bindt Facebook nu meer jongeren aan zich. “Het Deense Lego weet inmiddels ook hoe succesvol een contentstrategie kan zijn. De film Legomovie zorgde in korte tijd voor een omzetgroei van maar liefst 11 procent”, aldus Endhoven. De inzet van content is overigens niet enkel iets van deze tijd, benadrukt hij. “John Deere, de oprichter van het bekende tractorenmerk, publiceerde 100 jaar geleden al folders om zijn doelgroep te helpen met hun werk op de boerderij.”

 

Je merk in beeld

Petra Barelds is de marketing- en communicatiemanager van Akos, een werkbouwkundig ingenieursbureau met een eigen recruitmentpoot. Het vinden van de juiste specialisten wordt steeds moeilijker en daarom zet ze sinds de zomer van 2017 in op de ontwikkeling van een eigen contentformule. Gaandeweg ontdekte Barelds dat ze hierbij best een beetje hulp kan gebruiken, zo vertelt ze na afloop van de ontbijtsessie. “Waar ik vooral mee zat, was de vraag of je alleen de content presenteert of daarbij ook prominent je merk in beeld brengt. Nu denk ik: het merk moet er zeker bij. Subtiel, dat wel. Want je wilt uiteindelijk wel dat de content leidt tot actie bij je doelgroep.”

 

Focus jij op B2B en wil jij ook aan de slag met jouw contentstrategie? Klik dan hier en meld je dan aan voor onze volgende kennis sessie!

 

Zeven stappen

Converteren is één van de grote uitdagingen voor merken die met content aan de slag gaan, legt Endhoven uit. Het ontwikkelen van een succesvolle contentstrategie helpt daarbij. Hij laat deze ochtend zien dat je daarvoor niet per definitie een half jaar hoeft uit te trekken, met verschillende heisessies en urenlange vergaderingen. In slechts zeven stappen sla je zelf de heipalen voor een contentstrategie die wél aanslaat. Hij loodst zijn toehoorders van het formuleren van een marketingdoelstelling naar de propositie, een buyer persona, positionering, het juiste kennisdomein, een contentmatrix en de contentkalender.

“Ik hou ervan om zo bij elkaar te zitten en aan de hand van deze stappen de contouren te schetsen van je eigen contentstrategie”, vertelt Guido Mangnus van Miedema, een bedrijf dat machines produceert voor de aardappelindustrie. “We delen al wel blogs en maken video’s, maar deze ochtend ben ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. We kiezen te weinig en zijn met onze content in teveel segmenten actief, besef ik nu. Dat gaat ten koste van onze doelstellingen. We moeten het daarom meer afbakenen.”

 

Buyer persona

Die conclusie trekt ook Jaap ’t Gilde nadat de ontbijtsessie rond tien uur is afgelopen en de deelnemers nog wat napraten. Hij werkt als communicatie-adviseur voor de ontwikkelingsorganisatie ICCO. “We willen onze manier van fondsenwerven in de nabije toekomst gaan uitbreiden. Van enkel institutionele donoren naar ook particuliere schenkers. Om die nieuwe doelgroep te bereiken denken we serieus na over het inzetten van een contentstrategie”, aldus ’t Gilde. “Wat ik met name heb opgestoken van deze sessie? Hoe belangrijk het is om een goede buyer persona te definiëren. De pijnpunten die je doelgroep dagelijks ervaart spelen daarbij een essentiële rol. Daar moeten we ons domein en de content op afstemmen. De voorbeelden die we vanmorgen kregen laten zien hoe je dat kunt aanpakken.”

 

Durven keuzes maken

Voldoende huiswerk dus voor ’t Gilde. Die net als de andere deelnemers zijn ingevulde stappenplan mee naar huis neemt om het daar verder uit te werken. Ook Jessica van El heeft dat A4’tje na afloop veilig en wel in de binnenzak van haar jas gestopt. Ze is projectleider Content bij de Kamer van Koophandel. Durven keuzes maken, staat met stip bovenaan het lijstje met lessen die ze deze morgen heeft opgestoken. “Wij verspreiden al veel content, maar doen dat nog niet zo planmatig volgens deze zeven stappen. Daarmee kunnen we echt nog vooruitgang boeken”, aldus Van El. “Wij proberen vooral heel actueel te zijn. Maar daardoor gaat onze content soms nog teveel ‘heen en weer’. Terwijl we juist steeds moeten focussen op dat wat écht relevant is voor onze doelgroep. Wat dat betreft was deze ontbijtsessie voor ons heel waardevol. Fijn ook om te merken dat je helemaal geen half jaar nodig hebt om met je eigen contentstrategie aan de slag te gaan. In twee uurtjes ben je al goed op weg.”

 

Wil jij ook een ronkende contentstrategie?

Mooi! Meld je dan aan voor onze kennis sessie. Deze sessie is alleen relevant voor marketeers met een B2B focus. Klik hier om je aan te melden.